Studiekeuzebegeleiding

Op het KvRi wordt sterk ingezet op een degelijke studiekeuzebegeleiding. We hebben dan ook niet voor niets het laagste aantal ongekwalificeerde uitstromers van het arrondissement!

 

De werkgroep studiekeuzebegeleiding werkt een programma uit voor de leerlingen om een verantwoorde keuze te kunnen maken. Vooral in de scharnierjaren (2de , 4de  en 6de jaar) wordt er heel intensief rond studiekeuze gewerkt. Op Smartschool wordt alle informatie in verband met studiekeuze gebundeld, van de eerste t.e.m. de derde graad.

In het tweede, vierde en zesde jaar maakt de studiekeuzebegeleiding in feite het hele schooljaar een wezenlijk onderdeel uit van het programma. Vertrekkend vanuit bevragingen over jouw interesses en motivatie  (bv. I Study, I prefer, Columbus…) gaan we een heel traject om erachter te komen welke studierichting het best aansluit bij jouw talenten en capaciteiten.

We plannen infolessen en -momenten waarin je meer te weten komt over de studierichtingen die we op onze school aanbieden, maar bekijken ook het ruimere aanbod en wat er mogelijk is nadat je op het KVRi afstudeert. We zetten de expertise van onze vakleraren in tijdens de infoavonden voor ouders. Zij geven concrete informatie over hun vakken, duiden de verschillen tussen studierichtingen en geven aan wat de eigenheid van een richting uitmaakt. Deze infoavonden organiseren we in dezelfde periodes als de infolessen voor leerlingen, omdat we het erg belangrijk vinden dat jij en je ouders hierover met elkaar in gesprek gaan. Als zesdejaars krijg je informatie over de structuur en de organisatie van het hoger onderwijs en word je aangemoedigd om SID-ins en openlesdagen bij te wonen.

Uiteraard voorzien we ook mogelijkheden tot gesprek op school. De studiekeuzebegeleiding is een proces waarbij veel mensen betrokken zijn: jij als leerling, je ouders, maar ook vakleraren, mentoren (voor leerlingen van het zesde jaar), eventueel directie en ook CLB-medewerkers. Op het einde van het tweede trimester maak je een gemotiveerde proefkeuze en die wordt besproken met alle vakleerkrachten. Tijdens een oudercontact studiekeuze (tweede en vierde jaar) kan hierover van gedachten gewisseld worden. In het zesde jaar voeren de leerlingen het gesprek met hun mentor.

Als leerling van bso volg je een traject dat specifiek gericht is op de arbeidsmarkt. Zo leer je o.a. een goede sollicatiebrief en CV op te stellen en oefen je je in het voeren van een sollicitatiegesprek.

Op deze manier helpen we jou zo snel mogelijk wegwijs te maken naar de meest geschikte studierichting.

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be
corner-double-right-up