Interessegebieden

Eerste graad

MAAK KENNIS MET DE NIEUWE A-STROOM

Brede basisvorming

We kiezen voor een invulling van de differentiatie-uren waarbij zoveel mogelijk leerlingen kunnen genieten van hetzelfde aanbod, in welke optie ze ook zitten. Elke leerling van 1A heeft 1 lesuur ICT en volgt ‘Horizonmodules’.

Horizonmodules

In deze keuzemodules gaan leerlingen, samen met de leerkracht, op zoek naar een antwoord op een vraag of een probleemstelling. Deze uren zijn echt bedoeld om de ‘horizon’ van de leerlingen te verruimen.

De leerkracht vervult hierbij de rol van coach. De klassikale instructiemomenten worden beperkt. De leerlingen bepalen mee het doel en worden uitgedaagd om met het probleem aan de slag te gaan. De input van de leerling wordt dus een belangrijk gegeven. Hierbij zal ook het creatieve en het probleemoplossend denken zoveel mogelijk gestimuleerd worden.

Leerlingen kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod van thema’s. Ze kiezen niet per klas, maar individueel. Via deze uren krijgen de leerlingen meer zicht op hun interesses en talenten.

Volgende thema’s komen aan bod:

Loep-uren

In de optie Moderne Wetenschappen versterken we Frans én wiskunde met een extra lesuur. Tijdens deze ‘Loep-uren’ gaan we dieper in op de inhouden van beide vakken. Leerlingen gaan volgens eigen noden en/of mogelijkheden aan de slag, ieder op hun eigen tempo en met diverse werkvormen. Zo willen we elke leerling op zijn/haar niveau uitdagen en zo ver mogelijk brengen in het leerproces.

Wat kan je verder verwachten in de A-stroom?

Drie opties
Moderne Wetenschappen
Behaalde je sterke resultaten in de basisschool en heb je zin in een extra uitdaging? Hou je van wiskundige raadsels en wetenschappelijke proeven? Ben je gemotiveerd om na de lessen nog voor school te werken en kan je al redelijk zelfstandig aan de slag, dan is Moderne Wetenschappen een uitstekende keuze.

lessentabel eerste jaar | lessentabel tweede jaar

Latijn
Ben je daarenboven erg geïnteresseerd in talen en oude culturen? Dan is de optie Latijn je op het lijf geschreven. Het tempo ligt hier iets hoger, maar dat mag voor een leergierige leerling als jij geen probleem zijn.

lessentabel eerste jaar | lessentabel Latijn tweede jaar | lessentabel Grieks-Latijn tweede jaar

Exploratie
Werk je graag samen met anderen? Wissel je theorie graag af met praktijk? Dan is Exploratie echt iets voor jou.

lessentabel eerste jaar | lessentabel tweede jaar

 

DE NIEUWE B-STROOM

Wil je iets met je handen doen, en met beide voeten in de praktijk staan? Misschien heb je door omstandigheden een leerachterstand opgelopen? Of heb je moeite met talen en/of rekenen? Heb je je getuigschrift van het basisonderwijs niet behaald? Dan is het aangewezen om het eerste leerjaar B te volgen. We hernemen basisleerstof van de lagere school en verwerken samen nieuwe leerstof. Tijdens de praktijkvakken ontdek je waar je interesses en talenten liggen. Doordat we in kleinere klasgroepen werken, krijg je veel individuele begeleiding.

Leertraject

Voor wiskunde, MAVO, Nederlands en Engels werken we deels in een leertraject. De leraren van deze vakken bepalen welke doelen voor hun vak tijdens deze uren bereikt moeten worden en hebben hier heel wat uitdagende en boeiende opdrachten rond uitgewerkt. Jij kiest zelf wanneer je wat doet en hoe je het doet. Natuurlijk helpen de leraren jou hier nog bij, zeker in het begin. Wil je graag extra uitleg? Dat kan! Wil je graag eerst zelf proberen? Dat kan! Wil je vandaag geen Nederlands? Dat kan! Je maakt zelf je weekplanning op zodat tegen het einde van de week alles netjes klaar is. De begeleidende leraren bekijken samen met jou of je alles ingepland krijgt.Tijdens het leertraject zijn er steeds twee leraren aanwezig. Handig!

Projectmatig werken

Omdat we het erg belangrijk vinden dat je op een ‘levensechte’ manier leert, organiseren we wekelijks projecten rond allerlei thema’s uit het dagelijkse leven. Hier zal je samen met de leerlingen van het tweede leerjaar B aan de slag gaan.Vanuit de praktijk en ervaringen ga je heel wat opsteken!

Talentmodules

Iedereen heeft talent. De ene is taalvaardig, de andere is goed in getallen en nog een andere leerling kan direct aan de slag met een technisch stappenplan. Soms valt het direct op waar iemand goed in is, maar soms zie je niet meteen welke talenten iemand heeft. Misschien weet je zelf nog niet waar je eigenlijk goed in bent. Wij gaan je tijdens deze uren helpen om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen! Leren wordt leuker en gaat sneller als je je talenten kan inzetten. Ben je bijvoorbeeld gepassioneerd door muziek, maar kan je een wiskundige formule niet onthouden? Maak er dan een leuk liedje over!

Leren samen leven

Samen met anderen kan je ontzettend veel.Als relaties werken,kan je ook beter om met tegenslagen.Relaties kunnen echter ook soms leiden tot conflicten. Weet je dan niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Tijdens deze lessen helpen we je daarbij. Ook sociale media komen uitgebreid aan bod. Samen staan we sterk!

ICT

We starten op onze school met een laptop voor elke leerling. Maar wanneer en hoe gebruik je die dan? Hier kan je misschien nog wel wat hulp bij gebruiken.Tijdens de les ICT train je je digitale vaardigheden en leer je kritisch omgaan met online informatie.

 

In het tweede leerjaar B maak je kennis met de drie beroepenvelden die je op onze school in BSO kan volgen: Mode, Voeding-Verzorging en Office & Retail (Kantoor).

Wat kan je verder verwachten in de B-stroom?

lessentabel eerste leerjaar B | lessentabel tweede leerjaar B