Interessegebieden

Eerste jaar

Overzicht

Het eerste leerjaar A

Het eerste leerjaar B

 

Het eerste leerjaar A

Wat kan je verwachten in het eerste jaar A?

In het eerste leerjaar A krijg je een brede vorming met interessante vakken. Tijdens deze uren zetten we sterk in op differentiatie en bouwen we keuzemogelijkheden in zodat je zoveel mogelijk wordt uitgedaagd op jouw niveau. Daarnaast kies je ook voor een pakket keuzevakken binnen de richting waarin je wil groeien.

 

Drie studiemogelijkheden

Abstract
Behaalde je sterke resultaten in de basisschool en heb je zin in een extra uitdaging? Hou je van wiskundige raadsels en wetenschappelijke proeven? Ben je gemotiveerd om na de lessen nog voor school te werken en kan je al redelijk zelfstandig aan de slag, dan is Abstract een uitstekende keuze.

lessentabel eerste jaar Abstract | lessentabel tweede jaar Abstract

Concreet
Werk je graag samen met anderen? Wissel je theorie graag af met praktijk? Dan is Concreet echt iets voor jou.

lessentabel eerste jaar Concreet | lessentabel tweede jaar Concreet

Latijn
Ben je erg geïnteresseerd in talen en oude culturen? Dan is de optie Latijn je op het lijf geschreven. Het tempo ligt hier iets hoger, maar dat mag voor een leergierige leerling als jij geen probleem zijn.

lessentabel eerste jaar Latijn | lessentabel tweede jaar Latijn | lessentabel tweede jaar Grieks-Latijn

Mens en samenleving

Tijdens deze lessen leer je jezelf, je klasgenoten en de wereld in het algemeen beter kennen. Je leert inschatten dat wat je doet ook gevolgen kan hebben voor jezelf en voor anderen. Daarnaast maak je kennis met de economische en financiële wereld en ontwikkel je een kritische blik bv. tegenover reclame. Je krijgt meer inzicht in maatschappelijke thema’s zoals mensenrechten en milieu. Je leert oog te hebben voor het verschil in kansen die mensen in de wereld hebben.

Horizonmodules

In deze keuzemodules verken je je talenten en leer je probleemoplossend en creatief werken. Tijdens deze uren verruim je je horizon en ga je klasdoorbrekend aan de slag. Je formuleert een vraag en gedurende 5 weken ga je samen met je leerkracht op zoek naar een antwoord. Je wordt uitgedaagd om creatief en kritisch na te denken en een eigen mening te formuleren. Je bepaalt zelf deels mee wat er tijdens deze lessen aan bod komt en hoe je te werk gaat. Je kan kiezen uit een ruim aanbod van thema’s.

 

 

Het eerste leerjaar B

Wat kan je verwachten in het eerste jaar B?

Wil je iets met je handen doen en met beide voeten in de praktijk staan? Heb je geen getuigschrift van het basisonderwijs? Dan is de B-stroom iets voor jou. We herhalen een deel van de leerstof uit de lagere school en we verwerken samen nieuwe leerstof. Doordat we in kleinere klasgroepen werken, krijg je veel individuele begeleiding. Omdat we het erg belangrijk vinden dat je op een ‘levensechte’ manier leert, organiseren we wekelijks projecten rond allerlei thema’s uit het dagelijkse leven. Vanuit de praktijk en ervaringen ga je heel wat opsteken!

Leertraject

Voor wiskunde, MAVO, Nederlands en Engels werken we deels in een leertraject. De leraren van deze vakken bepalen welke doelen voor hun vak tijdens deze uren bereikt moeten worden en hebben hier heel wat uitdagende en boeiende opdrachten rond uitgewerkt. Jij kiest zelf wanneer je wat doet en hoe je het doet. Natuurlijk helpen de leraren jou hier nog bij, zeker in het begin.

Wil je graag extra uitleg? Dat kan! Wil je graag eerst zelf proberen? Dat kan! Wil je vandaag geen Nederlands? Dat kan! Je maakt zelf je weekplanning op zodat tegen het einde van de week alles netjes klaar is. De begeleidende leraren bekijken samen met jou of je alles ingepland krijgt. Tijdens het leertraject zijn er steeds twee leraren aanwezig. Handig!

Leren samen leven en reflecteren (SALSAR)

Samen met anderen kan je ontzettend veel. Als relaties werken, kan je ook beter om met tegenslagen. Relaties kunnen echter ook soms leiden tot conflicten. Weet je dan niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Tijdens deze lessen helpen we je daarbij. Ook sociale media komen uitgebreid aan bod. Samen staan we sterk!

Je leert ook plannen en organiseren. Regelmatig sta je stil bij je aanpak. Waar nodig stuur je bij. Je leraren begeleiden je hierin.

Talentmodules

Iedereen heeft talent. De ene is taalvaardig, de andere is goed in getallen en nog een andere leerling kan direct aan de slag met een technisch stappenplan. Soms valt het direct op waar iemand goed in is, maar soms zie je niet meteen welke talenten iemand heeft. Misschien weet je zelf nog niet waar je eigenlijk goed in bent. Wij gaan je tijdens deze uren helpen om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen! Leren wordt leuker en gaat sneller als je je talenten kan inzetten. Ben je bijvoorbeeld gepassioneerd door muziek, maar kan je een wiskundige formule niet onthouden? Maak er dan een leuk liedje over!

ICT

We werken op onze school met een laptop voor elke leerling. Maar wanneer en hoe gebruik je die dan? Hier kan je misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Tijdens de lessen ICT train je je digitale vaardigheden en leer je kritisch omgaan met online informatie.