Concreet – tweede jaar

Focus je je liever op de basisleerstof?  Wil je graag onderzoekend leren en ervaringsgericht werken? Werk je graag met materialen? Maak je graag eenvoudige bereidingen in de keuken? Spreken actief leren, creatief handelen en technisch denken je aan? Werk je graag samen met anderen? Dan is Concreet zeker iets voor jou. Als je in de lagere school enige moeite had met de hoofdvakken (talen en rekenen) dan is deze richting een aanrader. Voor Nederlands en Frans is er een loep-uur. Hier ga je met veel verschillende werkvormen dieper in op de inhouden van beide vakken, volgens je eigen noden en op je eigen tempo.

Basisopties

In het tweede jaar kiest iedere leerling één van deze basisopties.

Economie en organisatie

Vraag jij je ook soms af waar al die producten die je koopt vandaan komen? Als consument betaal je liefst zo weinig mogelijk. Maar wat met de arbeiders die de producten maken? Krijgen zij wel een eerlijk loon en kunnen ze in goede arbeidsomstandigheden werken? In de basisoptie ‘Economie en organisatie’ ga je onderzoekend aan de slag om een antwoord te vinden op deze en veel andere economische vragen. Je leert hoe de consument, de onderneming en de overheid allemaal een belangrijke rol spelen in de wereld van de handel. Je bestudeert de actualiteit. Je ontdekt waarom bepaalde zaken plots heel hip zijn. Informatie verzamel en verwerk je digitaal. Handig dus dat je je laptop steeds bij je hebt. Wat je leert, pas je regelmatig toe in het ondernemend project. Wedden dat in jou een goede ondernemer schuilt!

Maatschappij en welzijn

Allemaal zijn we op zoek naar geluk. Allemaal komen we voortdurend in contact met anderen. In de basisoptie Maatschappij en Welzijn gaat het vaak over de band tussen anderen en jezelf. Hoe ontwikkel je jouw persoonlijkheid? Hoe leef je gezond? Waarom is goed in je vel zitten zo belangrijk? Lifestyle, lichaamszorg en voeding krijgen veel aandacht. In allerlei lessen bestudeer je het gedrag van de mens in zijn omgeving. Op een heleboel maatschappelijke vragen ontdek je stap voor stap zinvolle antwoorden. Kies je voor deze optie, dan beschik je over een pak communicatieve en sociale vaardigheden. Je bent een teamspeler en je kijkt ernaar uit later een beroep uit te oefenen waarin het contact met mensen centraal staat.

Moderne talen en wetenschappen

Wie talen leert, verruimt zijn wereld. In elke mens met wie je praat, schuilt een uniek verhaal. Logisch dat je in deze optie je communicatieve vaardigheden in het Nederlands, Frans en Engels voortdurend oefent. Toch is talenonderwijs nog veel meer. Plezier beleven aan taal via cultuur, luisteren, lezen, schrijven en spreken is ook van tel. Je wordt uitgedaagd creatief aan de slag te gaan met taal. Verbanden tussen verschillende talen worden zichtbaar. Je maakt kennis met de overeenkomsten en verschillen in de cultuur die bij elke taal hoort. Je komt in contact met anderstaligen en leert genieten van de wondere wereld van de talen.

Daarnaast krijg je binnen deze optie ook wetenschappen. Je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Je verdiept je in de verschillende stappen van het wetenschappelijk onderzoek. Kritisch reflecteren over je manier van werken hoort hier ook bij. Je verkent de boeiende wereld van biologie, fysica en chemie. We vertrekken vanuit het dagelijks leven en ontdekken dat wetenschap hierin een grote rol speelt.

STEM-wetenschappen

STEM heeft alles te maken met natuurwetenschappen, wiskunde, techniek en programmeren. Op duizend en één manieren zorgt wetenschappelijk onderzoek er mee voor dat onze moderne wereld blijft draaien. Ook in jou schuilt een onderzoeker. Je wil weten hoe de dingen technisch-wetenschappelijk in elkaar zitten. Hoe ze ons leven comfortabeler en veiliger maken. Je bent een snelle denker en je gaat steeds op zoek naar oplossingen. Een wetenschappelijke vraag beantwoord je stap voor stap. Allerlei wetenschappelijke interessegebieden komen in deze optie aan bod. Tegelijk denk je grondig na over de invloed van de wetenschap en de techniek op de mens. We willen immers ook in een duurzame wereld leven. De STEM-wereld biedt veel mogelijkheden en jij voelt je er vast helemaal in thuis.


Vergelijk