Het eerste leerjaar


Het eerste leerjaar A

In het eerste leerjaar A krijg je een brede vorming met interessante vakken. We zetten sterk in op differentiatie en we bouwen keuzemogelijkheden in zodat je zoveel mogelijk wordt uitgedaagd op jouw niveau.

  • De vakken met de meeste uren in je agenda zijn Nederlands, Frans en wiskunde. Daarnaast leer je heel wat over natuurwetenschappen, geschiedenis en godsdienst. Je maakt ook kennis met de Engelse taal.
  • Tijdens de lessen beeld, muziek en L.O. word je creatief en sportief uitgedaagd.
  • Bij techniek mag je volop experimenteren. Je leert probleemoplossend denken en creatief werken met verschillende soorten materialen.
  • Tijdens de les ICT train je je digitale vaardigheden en leer je kritisch omgaan met online informatie. Je kan je ICT-vaardigheden binnen elk vak verder ontwikkelen.

Je kan kiezen tussen drie studierichtingen:

  • Abstract
  • Concreet
  • Latijn

Hieronder vind je enkele filmpjes die toelichting geven bij de verschillen tussen de studierichtingen en bij enkele vakken. Deze zijn niet zichtbaar indien je de marketingcookies niet aanvaard hebt.

Wat is het verschil tussen 1 Abstract en 1 Concreet?

Schrikt het jou niet af om je dagelijks in te zetten voor school? Hou je van wiskundige raadsels en wetenschappelijke proeven? Ben je gemotiveerd en kan je al redelijk zelfstandig aan de slag, dan is Abstract een uitstekende keuze.

Werk je graag samen met anderen? Wissel je theorie graag af met praktijk? Dan is Concreet echt iets voor jou.

Het vak Exploratie in 1 Concreet

Tijdens het vak exploratie ga je zelf aan de slag! Eén van onze leerkrachten legt uit wat je mag verwachten. We voorzien 2 lesuren voor het vak exploratie.

Het eerste jaar Latijn

Ben je erg geïnteresseerd in talen en oude culturen? Dan is de optie Latijn je op het lijf geschreven. Het tempo ligt hier iets hoger, maar dat mag voor een leergierige leerling als jij geen probleem zijn.

Loep-uren in het eerste jaar

Tijdens de loep-uren ga je dieper in op de leerstof van Nederlands, Frans of wiskunde. Je gaat aan de slag volgens je eigen noden en/of mogelijkheden, op je eigen tempo, met heel wat verschillende werkvormen en onder de begeleiding van meerdere leraren. In 1 Abstract is er elke week een loep-uur voor zowel Frans als wiskunde. In 1 Concreet is er wekelijks één loep-uur voor Frans en Nederlands samen.

De Horizonmodules

In deze keuzemodules verken je je talenten en leer je probleemoplossend en creatief werken. Tijdens deze uren verruim je je horizon en ga je klasdoorbrekend aan de slag. Je formuleert een vraag en gedurende 5 weken ga je samen met je leerkracht op zoek naar een antwoord. Je wordt uitgedaagd om creatief en kritisch na te denken en een eigen mening te formuleren. Je bepaalt zelf deels mee wat er tijdens deze lessen aan bod komt en hoe je te werk gaat. Je kan kiezen uit een ruim aanbod van thema’s.

Mens en Samenleving

Tijdens deze lessen leer je jezelf, je klasgenoten en de wereld in het algemeen beter kennen.  Je leert inschatten dat wat je doet ook gevolgen kan hebben voor jezelf en voor anderen. Daarnaast maak je kennis met de economische en financiële wereld en ontwikkel je een kritische blik bv. tegenover reclame. Je krijgt meer inzicht in maatschappelijke thema’s zoals mensenrechten en milieu. Je leert oog te hebben voor het verschil in kansen die mensen in de wereld hebben.


Het eerste leerjaar B

Wil je iets met je handen doen en met beide voeten in de praktijk staan? Heb je geen getuigschrift van het basisonderwijs? Dan is de B-stroom iets voor jou. We herhalen een deel van de leerstof uit de lagere school en we verwerken samen nieuwe leerstof. Doordat we in kleinere klasgroepen werken, krijg je veel individuele begeleiding. Omdat we het erg belangrijk vinden dat je op een ‘levensechte’ manier leert, organiseren we wekelijks projecten rond allerlei thema’s uit het dagelijkse leven. Vanuit de praktijk en ervaringen ga je heel wat opsteken!

Leertraject

Voor wiskunde, Nederlands en Engels werken we deels in een leertraject. De leraren van deze vakken bepalen welke doelen voor hun vak tijdens deze uren bereikt moeten worden en hebben hier heel wat uitdagende en boeiende opdrachten rond uitgewerkt. Jij kiest zelf wanneer je wat doet en hoe je het doet. Natuurlijk helpen de leraren jou hier nog bij, zeker in het begin.

Wil je graag extra uitleg? Dat kan! Wil je graag eerst zelf proberen? Dat kan! Wil je vandaag geen Nederlands? Dat kan! Je maakt zelf je weekplanning op zodat tegen het einde van de week alles netjes klaar is. De begeleidende leraren bekijken samen met jou of je alles ingepland krijgt. Tijdens het leertraject zijn er steeds twee leraren aanwezig. Handig!

Leren samen leven en reflecteren (SALSAR)

Samen met anderen kan je ontzettend veel. Als relaties werken, kan je ook beter om met tegenslagen. Relaties kunnen echter ook soms leiden tot conflicten. Weet je dan niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Tijdens deze lessen helpen we je daarbij. Ook sociale media komen uitgebreid aan bod. Samen staan we sterk!

Je leert ook plannen en organiseren. Regelmatig sta je stil bij je aanpak. Waar nodig stuur je bij. Je leraren begeleiden je hierin.

Talentmodules

Iedereen heeft talent. De ene is taalvaardig, de andere is goed in getallen en nog een andere leerling kan direct aan de slag met een technisch stappenplan. Soms valt het direct op waar iemand goed in is, maar soms zie je niet meteen welke talenten iemand heeft. Misschien weet je zelf nog niet waar je eigenlijk goed in bent. Wij gaan je tijdens deze uren helpen om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen! Leren wordt leuker en gaat sneller als je je talenten kan inzetten. Ben je bijvoorbeeld gepassioneerd door muziek, maar kan je een wiskundige formule niet onthouden? Maak er dan een leuk liedje over!

ICT

We werken op onze school met een laptop voor elke leerling. Maar wanneer en hoe gebruik je die dan? Hier kan je misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Tijdens de lessen ICT train je je digitale vaardigheden en leer je kritisch omgaan met online informatie.

De B-stroom in het KvRi

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be
corner-double-right-up