Tweede leerjaar A
In het tweede leerjaar A kies je net als in het eerste jaar voor Abstract, Concreet of Latijn. Daarnaast bieden we vanaf het tweede jaar verschillende basisopties aan. Iedere leerling kiest één basisoptie van 5u per week. Op die manier maak je al kennis met één van de domeinen uit de bovenbouw (tweede en derde graad). Wel belangrijk om te weten is dat deze basisoptie los staat van je studiekeuze naar de tweede graad. Je kan dus bijvoorbeeld perfect nadat je de basisoptie Economie en organisatie volgde, in het derde jaar voor een studierichting binnen één van de andere domeinen kiezen. Het is een kennismaking met een domein, een proeven van… en in het derde jaar kan je nog alle kanten op!
Economie en organisatie
Vraag jij je ook soms af waar al die producten die je koopt vandaan komen? Als consument betaal je liefst zo weinig mogelijk. Maar wat met de arbeiders die de producten maken? Krijgen zij wel een eerlijk loon en kunnen ze in goede arbeidsomstandigheden werken? In de basisoptie ‘Economie en organisatie’ ga je onderzoekend aan de slag om een antwoord te vinden op deze en veel andere economische vragen. Je leert hoe de consument, de onderneming en de overheid allemaal een belangrijke rol spelen in de wereld van de handel. Je bestudeert de actualiteit. Je ontdekt waarom bepaalde zaken plots heel hip zijn. Informatie verzamel en verwerk je digitaal. Handig dus dat je je laptop steeds bij je hebt. Wat je leert, pas je regelmatig toe in het ondernemend project. Wedden dat in jou een goede ondernemer schuilt!
Klassieke talen: Latijn (voor wie de optie Latijn kiest)
In het tweede jaar Latijn duik je nog wat dieper in de taal en de boeiende cultuur van de Romeinen. Je ontdekt allerlei nieuwe aspecten van de Latijnse taal. Die helpen je beslist om ook Nederlands en moderne vreemde talen beter te begrijpen. Je leest regelmatig Latijnse teksten. Je zal het merken: niet alleen je taalgevoel en leesvaardigheid gaan er sterk op vooruit, ook je analytisch en probleemoplossend denken versterk je voortdurend. Kies je voor Latijn in J2, dan sta je sterk om elke studierichting in de tweede graad aan te vatten. Bovendien kom je meer te weten over de leefwereld en de geschiedenis van de Romeinen. Zo ontdek je dat heel wat van onze huidige gewoonten en gebruiken hun oorsprong vinden in de oudheid.
Klassieke talen: Grieks-Latijn (voor wie de optie Grieks-Latijn kiest)
Misschien vraag je je af welke meerwaarde Grieks in combinatie met de optie Latijn biedt? Het andere woordbeeld en heel eigen taalelementen prikkelen diverse domeinen in ons creatief brein. Je maakt kennis met de rijke verhalenschat en het typische gedachtegoed van de oude Grieken. Je zal ervan versteld staan hoeveel sporen van de Griekse oudheid vandaag nog te vinden zijn in onze maatschappij.
Maatschappij en welzijn
Allemaal zijn we op zoek naar geluk. Allemaal komen we voortdurend in contact met anderen. In de basisoptie Maatschappij en Welzijn gaat het vaak over de band tussen anderen en jezelf. Hoe ontwikkel je jouw persoonlijkheid? Hoe leef je gezond? Waarom is goed in je vel zitten zo belangrijk? Lifestyle, lichaamszorg en voeding krijgen veel aandacht. In allerlei lessen bestudeer je het gedrag van de mens in zijn omgeving. Op een heleboel maatschappelijke vragen ontdek je stap voor stap zinvolle antwoorden. Kies je voor deze optie, dan beschik je over een pak communicatieve en sociale vaardigheden. Je bent een teamspeler en je kijkt ernaar uit later een beroep uit te oefenen waarin het contact met mensen centraal staat.
Moderne talen en wetenschappen
Wie talen leert, verruimt zijn wereld. In elke mens met wie je praat, schuilt een uniek verhaal. Logisch dat je in deze optie je communicatieve vaardigheden in het Nederlands, Frans en Engels voortdurend oefent. Toch is talenonderwijs nog veel meer. Plezier beleven aan taal via cultuur, luisteren, lezen, schrijven en spreken is ook van tel. Je wordt uitgedaagd creatief aan de slag te gaan met taal. Verbanden tussen verschillende talen worden zichtbaar. Je maakt kennis met de overeenkomsten en verschillen in de cultuur die bij elke taal hoort. Je komt in contact met anderstaligen en leert genieten van de wondere wereld van de talen.
Daarnaast krijg je binnen deze optie ook wetenschappen. Je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Je verdiept je in de verschillende stappen van het wetenschappelijk onderzoek. Kritisch reflecteren over je manier van werken hoort hier ook bij. Je verkent de boeiende wereld van biologie, fysica en chemie. We vertrekken vanuit het dagelijks leven en ontdekken dat wetenschap hierin een grote rol speelt.
STEM-wetenschappen
STEM heeft alles te maken met natuurwetenschappen, wiskunde, techniek en programmeren. Op duizend en één manieren zorgt wetenschappelijk onderzoek er mee voor dat onze moderne wereld blijft draaien. Ook in jou schuilt een onderzoeker. Je wil weten hoe de dingen technisch-wetenschappelijk in elkaar zitten. Hoe ze ons leven comfortabeler en veiliger maken. Je bent een snelle denker en je gaat steeds op zoek naar oplossingen. Een wetenschappelijke vraag beantwoord je stap voor stap. Allerlei wetenschappelijke interessegebieden komen in deze optie aan bod. Tegelijk denk je grondig na over de invloed van de wetenschap en de techniek op de mens. We willen immers ook in een duurzame wereld leven. De STEM-wereld biedt veel mogelijkheden en jij voelt je er vast helemaal in thuis.
Tweede leerjaar B
In het tweede jaar van de B-stroom volg je dezelfde algemene vakken als in 1B. Tijdens de twee basisopties maak je gedurende 10 uur per week kennis met de 3 richtingen die onze school vanaf de tweede graad binnen de arbeidsmartkgerichte finaliteit aanbiedt: Moderealisatie en textielverzorging, Zorg en Welzijn en Organisatie en Logistiek.
Economie en organisatie
Van het graan op het veld tot het brood in jouw brooddoos. Weet jij welke weg producten afleggen vooraleer ze in de winkelrekken liggen? Er zijn dagelijks heel wat mensen in de weer om die producten te produceren, te vervoeren en te verkopen. In de basisoptie ‘Economie en organisatie’ bieden voorbeelden uit het dagelijks leven de antwoorden op deze en veel andere economische vragen. Je ontdekt hoe de ondernemingen hun klanten aanzetten om meer te kopen zodat ze meer winst maken. Je leert welke rol de overheid speelt in de wereld van de handel. Informatie verzamel en verwerk je digitaal. Handig dus dat je je laptop steeds bij je hebt. Wat je leert, pas je toe in het ondernemend project. Je ontdekt zo of je interesse hebt in een job in de administratieve, de logistieke of de retailsector.
Maatschappij en welzijn
Gezond leven, er goed uitzien, je goed in je vel voelen: dat willen we toch allemaal? In de basisoptie ‘Maatschappij en welzijn’ komen lichaamszorg, lifestyle en voeding in heel wat vakken aan bod. Je maakt kennis met de wereld dichtbij en veraf. Allerlei thema’s verken je via opdrachten. Je ontdekt wat je precies moet doen, je gaat aan de slag en je past in een volgende opdracht meteen toe wat je hebt geleerd. In de optie ‘Maatschappij en welzijn’, proef je volop van de volgende studierichtingen uit de bovenbouw: Zorg & Welzijn en Moderealisatie en textielverzorging.
