STUDIEDOMEIN
STEM
Waarom STEM?
Al eeuwenlang proberen mensen de natuurverschijnselen om hen heen te verklaren. Met succes, want de wetenschap staat vandaag de dag bijzonder ver. Dat inspireert jongeren als jij om mee te denken met de grote denkers. Welke wetmatigheden in de natuur stel je vast? En welke vernieuwende producten kan je hiermee ontwikkelen om de wereld een beetje beter te maken?
Wat zou onze wereld zijn zonder wetenschap en technologie? In laboratoria, onderzoekscentra, bedrijven en op zoveel andere plekken werken gedreven mensen dagelijks aan de toekomst. Of het nu gaat om wonen, ontspannen, ziekte en gezondheid, sporten, mobiliteit enz., steeds spelen de wetenschap en de technologie een belangrijke rol hierin.
Om dit onderzoek en de ontwikkeling van eindeloos veel nieuwe producten mogelijk te maken, zijn sterk wetenschappelijk gevormde mensen nodig.
Tegelijk willen we als maatschappij een goed zicht blijven houden op het effect van al deze vernieuwingen. Techniek, ict, wiskundige algoritmes, ze moeten ervoor zorgen dat ze kwaliteit toevoegen aan het leven.
Wat is het effect van allerlei nieuwigheden op het leven van mensen? Zijn er ook nadelen aan verbonden? Houden we ook rekening met aspecten als milieubewustzijn, grondstoffenschaarste enz.?
Een goed wetenschapper heeft oog voor álle aspecten van het werk.
In dit studiedomein vergroot je je vermogen om logisch en abstract te denken. Het vraagt een technische houding die problemen opspoort en oplost. Als kritische leerling leer je ook om de wetenschappelijke ontwikkelingen af te toetsen. Kan dit, mag dit? Waarom dan wel of niet?
In al deze studierichtingen ligt de klemtoon op wiskunde, de exacte wetenschappen, techniek en ict. Ze bereiden je uitstekend voor op een wetenschappelijk georiënteerde richting in de derde graad. Vanzelfsprekend liggen ook wetenschappelijke opleidingen in het hoger onderwijs in het verlengde van een STEM-opleiding. Met een degelijke STEM-georiënteerde vorming kan je later talrijke boeiende jobs binnen de sector van wetenschap en techniek uitoefenen.
Studierichtingen in de tweede graad:
Studierichtingen in de derde graad: