Latijn (doorstroom D)

In de richting  Latijn word je ondergedompeld in de wereld van de klassieke talen en cultuur. Met grote regelmaat bestudeer en analyseer je klassieke teksten.

Door het bestuderen en analyseren van teksten ontwikkel je aandacht voor detail en vergroot je je inzicht in het taalsysteem.  Een goede kennis van het Latijn is ook een enorm voordeel als je nieuwe, vreemde talen leert. Wie Latijnse woorden leert, oefent dagelijks zijn geheugen. Bovendien hebben  klassieke talen een schat aan woorden en uitdrukkingen nagelaten aan de moderne talen. De studie ervan helpt je dan ook je taalgevoel te versterken.

Je bestudeert de rijke cultuur van de klassieke oudheid en je ontdekt de overeenkomsten en verschillen tussen de klassieke en de hedendaagse culturen.

In deze richting heb je de keuze tussen een uitgebreid wiskundepakket of een pakket met kunstbeschouwing in het derde jaar en Spaans in het vierde jaar. In de vakken Nederlands, Engels, Frans en geschiedenis ga je met langere, moeilijkere  teksten aan de slag. Uit zulke teksten snel de voornaamste informatie leren halen, is een vaardigheid die je intensief oefent.

Ook in de wetenschapsvakken chemie en fysica ga je dieper op bepaalde onderwerpen in.

Deze rijke combinatie zorgt ervoor dat je in de derde graad een ruime waaier aan vervolgrichtingen kan kiezen: afhankelijk van de keuze die je maakte, behoren zowel talige als sterk wiskundig of wetenschappelijk georiënteerde studierichtingen tot de mogelijkheden.

Vergelijk studierichtingen

Lessentabel

Vak
3de jaar
4de jaar
Aardrijkskunde
2
-
Engels
2
2
Frans
3
3
Geschiedenis
2
2
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Kompasuur
1
1
Natuurwetenschappen
NAWE: Biologie
1
1
NAWE: Chemie
1
1
NAWE: Fysica
1
1
Nederlands
4
4
Latijn +
5
5
Wiskunde
4
4
Opties
Optie 1: wiskunde
1
1
Optie 2: kunstbeschouwing (J3) en Spaans (J4)
1
-
Optie 2: Spaans
-
1
Artistieke vorming
1
-
Duits
-
1
ICT
-
1
Keuzevak
-
1
Totaal
32
32
Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be
corner-double-right-up