Opvoeding & begeleiding (G3 - dubbele finaliteit)

Hou je naast een dosis theorie ook van praktijk? Kijk je ernaar uit om later in een sociale context met mensen te werken? Ze te begeleiden? Dan zit je goed in deze studierichting.

Centraal in deze richting staat het vak opvoedkunde waarin je leert hoe je kinderen en jongeren – met en zonder beperkingen – begeleidt en coacht. Daarnaast leer je in deze richting via de toegepaste filosofie om gericht vragen te stellen en maak je in het onderdeel ‘deontologie’ kennis met de verschillende gedragsregels waaraan professionals zich moeten houden. Je vertrekt hierbij steeds vanuit concrete voorbeelden uit de welzijnszorg.

De richting bereidt voor op een professionele bachelor, graduaatsopleiding of Se-n-Se-opleiding in het interessegebied Maatschappij & Welzijn. Daarnaast verwerf je in deze richting ook een aantal competenties uit de beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider’. Ze helpen je pedagogisch verantwoord te handelen bij het begeleiden van mensen met een beperking. Zulke competenties komen dus direct van pas op de arbeidsmarkt.

Vergelijk studierichtingen

 

Lessentabel

Vak
5de jaar
6de jaar
Aardrijkskunde
2
-
Engels
2
2
Frans
2
2
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
Kompasuur
1
1
Lichamelijke opvoeding
2
2
Natuurwetenschappen
1
1
Nederlands +
3
3
Wiskunde
2
2
Opvoedkunde
10
6
Psychologie
3
1
Pedagogie
3
2
Kwaliteitsvol en pedagogisch handelen
4
2
Maatschappelijke context van het werkveld
-
1
Stage
4
8
Accent
-
2
Informatica
Moderne talen
Ondernemen
Wiskunde en statistiek
Totaal
32
32
Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be
corner-double-right-up