Thuis- en bejaardenzorg / Zorgkundige

Steek je graag de handen uit de mouwen? Spreekt werken in teamverband jou aan? Ben je empathisch en vind je het leuk om voor anderen te zorgen? Wil je werkzekerheid? Dan is 7 TBZ de juiste richting voor jou!

In het zevende jaar “thuis- en bejaardenzorg” ga je op stage in de thuiszorg en in het rusthuis. Je keuzestage doe je in het ziekenhuis, in een gezinsvervangend tehuis of in een andere woonvorm met zorg. Vanuit de praktijk leer je hoe je zorgvragers met psychische en lichamelijke aandoeningen best verzorgt en ondersteunt, rekening houdend met hun omgeving. Je krijgt theoretische achtergrond zodat je goed kan observeren en rapporteren. Als zorgkundige sta je dicht bij de zorgvrager.  Alles wat jij rapporteert kan belangrijk zijn voor een juiste aanpak en behandeling.

Daarnaast word je gestimuleerd om samen met je collega‘s aandacht te hebben voor het welbevinden van de zorgvrager. Hiervoor heb je een goede dosis communicatieve en sociale vaardigheden nodig, die train je tijdens de lessen en op stage aan de hand van opdrachten. Om je voor te bereiden op je stage in de thuiszorg leer je gezonde maaltijden bereiden en dieetvoeding lekker en aantrekkelijk voor te schotelen. Ook textiel- en interieurzorg komen aan bod. Een huiselijke en gezellige sfeer kunnen creëren is een pluspunt en daarvoor ga je creatief aan de slag.

We bereiden je voor op een afwisselende en boeiende job als zorgkundige. Uiteraard kan je ook  verder studeren: verpleegkunde, opvoedkunde, sociaal werk … zijn logische vervolgopleidingen.

Dit zevende jaar is toegankelijk voor leerlingen die geslaagd zijn in:

  • 6 Jeugd- en Gehandicaptenzorg (TSO)
  • 6 Gezondheids- en Welzijnswetenschappen (TSO)
  • 6 Organisatiehulp (BSO), of beter: 7 Organisatie-Assistentie (BSO)
  • 6 Sociale en Technische Wetenschappen (TSO)
  • 6 Verzorging (BSO)

Als je geen derde graad Verzorging gevolgd hebt, dan zal je aan het begin van het schooljaar een ondersteuningspakket over basistechnieken en -vaardigheden moeten verwerken.

Vergelijk studierichtingen

Lessentabel

Vak
7de jaar
Frans
2u
Godsdienst
2u
Lichamelijke opvoeding
2u
Project algemene vakken
4u
Expressie
2u
Gezinsondersteunend handelen
3u
Sociaal agogisch handelen
2u
Stage
12u
Systematisch verzorgend handelen
4u
Totaal
33u
Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be
corner-double-right-up