Verzorging (BSO)

Ben jij oprecht geïnteresseerd in mensen en hun gezin? Wil je graag weten hoe mensen zich ontwikkelen en hoe je ze daarbij zo goed mogelijk kan ondersteunen? Dan is Verzorging de richting die je zoekt!

De zorgsector in Vlaanderen is op zoek naar goed opgeleide werkkrachten met een groot hart voor mensen: van jonge kindjes, die stap voor stap de wereld ontdekken, tot bejaarden, die met de juiste begeleiding langer en gezonder kunnen leven.

In de studierichting Verzorging krijg je een uitgebreide praktische opleiding. Gaandeweg zal je ontdekken of je liefst met kinderen of bejaarden werkt. Naast een pakket algemene vorming bestaat de studierichting uit een beroepsgericht gedeelte. Daarin staan 4 componenten centraal:

1. Systematisch verzorgend handelen
Je leert hoe je mensen verzorgt. Zowel bij het eten en drinken, als bij het
bewegen en rusten. Naar lichaamsverzorging en sociaal contact gaat ook de
nodige aandacht.

2. Sociaal pedagogisch handelen
Wie als verzorgende werkt, heeft voortdurend contact met anderen. Een vlotte samenwerking en een gepaste omgang met gevoelens staan centraal. Je maakt je een heleboel competenties in verband met opvoeden, animatie en expressie eigen, terwijl je jezelf beter leert kennen.

3. Gezinsondersteunend handelen
Zorgen voor kinderen of bejaarden omvat ook veel huishoudelijke taken: zorg voor kleding en textiel, gezonde voeding, sfeerschepping, privacy, orde en structuur, ergonomie, veiligheid en hygi├źne.

4. Stage
Veel aandacht gaat ook naar stage. Je loopt stage in kinderdagverblijven, kleuterscholen, dagcentra, bejaardenhuizen.

Toelatingsvoorwaarden

In het vierde jaar volgde je de studierichting Voeding-Verzorging. Volgde je Sociale en Technische Wetenschappen? Dan kan je als je tijdens de zomervakantie een ondersteuningspakket verwerkt ook instromen.

Vergelijk studierichtingen

Lessentabel

Vak
5de jaar
6de jaar
Engels
1u
Frans
1u
2u
Godsdienst
2u
2u
Lichamelijke opvoeding
2u
2u
Project algemene vakken
4u
4u
Beroepsgericht gedeelte
Gezinsondersteunend handelen
3u
3u
Sociaal (ped)agogisch handelen
4u
4u
Stage
10u
10u
Systematisch verzorgend handelen
5u
5u
Totaal
32u
32u
Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be
corner-double-right-up