Werkgroepen
In het KvRi is er ook veel tijd en ruimte voor allerlei activiteiten die extra kleur en smaak geven aan de dingen: we bieden alle leerlingen een brede vorming. Dat gebeurt in belangrijke mate tijdens de lessen, waarin we voortdurend de link met de wereld buiten de school leggen. Onze school is immers geen eiland in de maatschappij. Ook via projecten en themadagen, uitgewerkt door onze talrijke werkgroepen, willen we onze leerlingen breed vormen. We willen ze laten nadenken over de wereld waarin we leven, ze gevoelig maken voor het belang van opbouwende communicatie, rechtvaardigheid en vrede. We leren ze de schoonheid van kunst ontdekken en het belang van gezondheid in al haar facetten. We willen de relatiebekwaamheid, de weerbaarheid en de creativiteit van onze leerlingen verhogen. We maken ook bewust tijd om stil te staan bij de zin-vragen van het leven.
- Rots en Water
‘Rots en Water’ is een programma dat jongeren ondersteunt in het ontwikkelen van de kwaliteiten en vaardigheden die nodig zijn om zich goed te voelen in onze maatschappij. Wij bieden hen fysieke oefeningen aan die gegrondvest zijn op eeuwenoude wijsheden en tradities uit de oosterse krijgskunsten zoals karate, tai-chi, en aikido. Via bewegingen en technieken leren we hen mentaal sterker te worden en zichzelf beter te beheersen. We leren hen ook omgaan met agressie en geweld, hoe ze op een andere manier kunnen communiceren en hoe ze zelf keuzes kunnen maken.Kortom: “Rots en Water’ leert jongeren hoe ze het leven voor zichzelf en voor de mensen rondom zich aangenamer kunnen maken. - PR
De werkgroep Public Relations (PR) centraliseert en coördineert alle PR-activiteiten gaande van onze Open Dag tot het maken van folders, zodat er een grotere professionaliteit en uniformiteit ontstaat. Bovendien proberen zij de school en haar troeven op een attractieve wijze aan de buitenwacht bekend te maken.
- Rode Neuzen
Rode Neuzen Dag is ondertussen algemeen gekend; een jaarlijks terugkerende actie om aandacht te vragen voor jongeren die kampen met psychische problemen. Ook het KvRi heeft een heus eigen Rode Neuzen Team. Hun voornaamste doelstelling is niet om geld in te zamelen, maar om activiteiten te organiseren die het welbevinden van de leerlingen bevorderen. Heel wat acties vonden reeds plaats op onze school; een rodeneuzendans, een heus eigen KvRi – rodeneuzenlied met live muzikale begeleiding, een rodeneuzen-instawall….. Op vrijdag 15 maart 2019 organiseert de RodeNeuzen-werkgroep een KvRi Urban Trail langs en door de gebouwen op ons schooldomein; een gezonde geest leeft immers in een gezond lichaam.
- GOK (gelijke onderwijskansen)
Als school hebben we oog voor leerzwakke en leervertraagde leerlingen en ijveren we voor een goed uitgebouwde leerlingenbegeleiding. Het GOK-project biedt de kans om, rekening houdend met de eigenheid van de school, een aantal mensen op te leiden zodat we in staat zijn een aantal doelstellingen versneld en structureel aan te pakken.
- KRAS
KRAS is een discussie- en rollenspel voor jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. KRAS werkt schooloverschrijdend. Over heel Vlaanderen komen jongeren in de vrije tijd samen om met leeftijdsgenoten op het scherp van de snee te debatteren over mondiale thema’s. Daarbij staan discussie en de eigen mening centraal. Elk schooljaar wordt er een nieuw jaarthema met een mondiale inslag gebruikt om de jongeren in te leiden in de wondere wereld van de democratie en het debatteren.
- Informatief
Informatief, ons schoolblad, verschijnt tweemaal per jaar (in december en in juni). In woord en beeld zetten we allerlei aspecten van het boeiende KvRi-leven in de kijker.
- KJV (Kinder- en jeugdjury Vlaanderen)
De werkgroep KJV bespreekt met enthousiaste lezers op vrijwillige basis een tiental jeugdboeken in de leeftijdscategorieën 12 tot 14 jaar en 14+. De leerlingen mogen hun stem uitbrengen om hun favoriete boek te bekronen en bezoeken jaarlijks als apotheose het Boekenfeest. Een eigen schoolbibliotheek – Villa Kakelbont – ondersteunt dit initiatief.
- Den Blikopener / Blikkies
Den Blikopener is een kunsteducatief project door en voor leerlingen. Het project wil creativiteit bevorderen en ideeën op een constructieve manier samen met leerlingen uitwerken. Den Blikopener richt zich op leerlingen van het 3de tot het 7de jaar. Voor de leerlingen van de eerste graad is er ‘Blikkies’. - Amnesty International
Elk jaar neemt onze school op de derde vrijdag van oktober deel aan de Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. Duizenden Vlaamse jongeren schrijven die dag massaal protestbrieven tegen mensenrechtenschendingen.
Amnesty International is een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor de strijd tegen allerlei onrecht in de wereld, bv. gewetensgevangenen, de doodstraf, politieke moorden,… Ze streeft de naleving van alle mensenrechten na. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is daarbij de leidraad. In hun campagnes of acties staat elk jaar een thema of een land centraal. - BSO
De BSO-werkgroep wil een dynamische werking binnen het BSO verzekeren door vakoverschrijdend, zelfstandig of betrokkenheidsverhogend werken te stimuleren. Zo werken ze o.a. een themaweek ‘Wereldburger’ uit voor alle leerlingen van de B-stroom. - Projecten
Op het KvRi vinden heel wat projecten plaats, te veel om ze allemaal op te noemen. Enkele voorbeelden:- “Een gezonde geest in een gezond lichaam” (J4)
- project rond veerkracht en empathie (hele school)
- alternatieve klasdag (J3)
- Youca Action Day (J5+6)
- bezinningsdagen (J6)
- project vrij lezen (hele school)
- Mobibus – verkeersveiligheid (J4)
- No credits, game over – financiële geletterdheid (J6)